A jó közösség és az összefogás csodákra képes

Vannak olyan helyek, ahol kínszenvedés dolgozni, és vannak olyan csoda munkahelyek, ahova minden nap örömmel megy az ember. Ilyen volt az a gyermekgondozó ház, ahol 2 évig dolgoztam szakácsként. Eleinte nagyon furcsa volt és elszomorító számomra a tudat, hogy vannak gyerekek, akiknek ilyen helyen kell nevelkedniük, aztán ahogy mélyebbre láttam és megismertem egyes gyerekek történeteivel, kezdett kinyílni a szívem és megláttam a jót és a szépet.

A gondozóház lakói 95%-nak vannak szülei és van családjuk, de különböző okokból kiemelték őket a környezetükből, a legtöbben HHH-sok (halmozottan hátrányos helyzetűek), erőszakos családtagjaik vagy anyagi körülményeik miatt kerültek be az intézetbe. A gondozók, tanítók, felügyelők és a személyzet is (ahogy én is) minden erővel azon van, hogy a legjobban adhassa a gyerekeknek és kilépve a ház kapuján teljes értékű, tudatos felnőttként távozhassanak. Ehhez azonban sokmindenre szükség van. Az egyik legfontosabb a figyelem és a kedvesség mellett a pénz.

Az egyik télen a gondozóháznak anyagi nehézségei támadtak, mert egyik pillanatról a másikra a fűtési rendszer felmondta a szolgálatot, emellett több olyan kis jövevény érkezett, akiknek alapbetegségük volt és rendszeres ellátásra, gyógyszerekre, oxigénre volt szükségük. Az államtól nem számíthattak támogatásra, ezért hát a városka vezetőségéhez fordultak. A város mindig is kiemelt figyelmet fordított a gondozóházra és adománygyűjtést rendezett a gyermekek számára.

Az egyik adományozó felajánlotta, hogy az átmeneti helyzetben gázpalackokkal támogatja a házat, beszerez annyit, amennyire csak szükség van, a PB palackokkal meg lehet oldani ideiglenesen a fűtési problémákat. A legnagyobb kiszerelésű palackok 1 napig elegendő gázt szolgáltatnak a fűtéshez, a konyhai főzéshez pedig elegendő nagyon kis mennyiség is, így az én munkám meg is lett oldva. Szerencsére az oxigén palack beszerzés is megoldható volt a támogatások által, így a nagyobb kiszerelésű, 40 literes palack 1 hétre elegendő tiszta oxigént szolgáltatott.

A logisztika kicsit bonyolultnak bizonyult, mivel a gondozóháznak nem volt saját erőforrása a palackok szállítására, de az általunk választott gázcsere telep – a gazpalackfutar.com – nagyon szuper áron kiszállította minden héten a megfelelő mennyiségű oxigén és PB gázpalackot a kis lakók számára. A beüzemelés sem volt egy könnyű menet, mert bizonyos eszközöket át kellett alakítani, speciális szeleppel kellett ellátni, ám ezzel azért már nem bajlódtunk olyan sokat. Sőt, mivel gyermekek közelébe kerültek a palackok, így extra ellenőrzéseknek vetették alá a teli és az üres gázpalackokat is a maximális biztonság elérése érdekében.

A téli időszak tehát nem volt könnyű a kis lakók és gondozóik számára sem, a polgármester, a lakosok és a gazpalackfutar.com segítségével azonban komfortossá tudtuk varázsolni a gyerekek környezetét.