A pelenkán is múlhat a gyerekünk jó kedve

Akik klasszikus irodalmat olvasva nőnek fel, hajlamosak lehetnek túlértékelni az emberi akaratot, tettvágyat, lelkesedést, úgy egyáltalán, az emberi tényező minden pozitív tulajdonságát. Hiszen nagyszerű úgy élni, hogy azt gondoljuk, azt érezzük, hogy saját életünket irányítjuk, a külvilágot legalább a kis “kerítésünkön” (házunkon, lakásunkon) belül irányítani tudjuk, egy-két váratlan eseménytől eltekintve: de ezek úgy is “csak másokkal történnek”, vagy ha mégsem, akkor sem érdemes aggódni miattuk, hiszen úgysem tehetünk ellenük semmit.

A valóság azonban mást mutat sajnos: bár az emberi akaratot én is nagyon nagyra értékelem, el kell, hogy ismerjem, hogy kevésbé irányítjuk az életünket, mint hinnénk. Kezdjük a dolog legelején: rajtunk múlt, hogy melyik évben születünk meg? Milyen bőrszínűnek születünk? Milyen neműnek? Kik lesznek a szüleink? Ők egészségesek-e, amíg minket felnevelnek? Szeretetben élnek-e? Melyik lesz az anyanyelvünk – vagy épp melyik nyelvek lesznek azok? Melyik kontinensen, melyik ország melyik régiójának melyik településén látjuk meg a napvilágot? Milyen vallás, ideológia, politikai iránymutatás alapján növünk majd fel?

És ez csak az indulás. Bármilyen “kártyákat” kapunk is születésünkkor, egyes filozófusok szerint erkölcsi kötelességünk saját magunk miatt (tehát nem másoknak!) a legtöbbet kihozni képességeinkből, lehetőségeinkből. Egyetértek velük…

Azonban más művek, mint a nemrég megjelent The Social Dilemma című film, na meg a régebben olvasott Kurt Vonnegut Jr. könyvek arra mutattak rá, hogy különböző helyzetek a külvilágban mennyire befolyásolják életünk minden aspektusát: és ha már filmeknél, könyveknél járunk, a vígjátéknak fémjelzett (nem értem, miért!) The Big Short egy ominózus jelenetében azt találja mondani az egyik szereplő, hogy “Tudjátok, hogy ha a munkanélküliség Amerikában 1%-kal nő, 10.000 ember meghal?”. Ez egy nagyszerű példa arra, hogy még háború, világjárvány (khm, khm), vagy más radikális esemény is tízezrek (világszerte nyilván tízmilliók) életét befolyásolja óriási mértékben….

És amikor nemcsak egy egyén életét vesszük figyelembe, hanem egy egész családét, ahol általában a szülőkre (esetleg nagyszülőkre vagy más családtagokra, de valakire mindenképp!) nehezedik az a felelősség, hogy el kell látni a babákat, újszülötteket, kisgyermekeket, majd őket egészen addig, amíg “ki nem repülnek a fészekből” (na jó, nem tudom, ez a 35 éves otthon lakó srácokra mennyire vonatkozik), még nyilvánvalóbb a külvilág erős “élet alakító” szerepe. És az ember igyekszik a legjobb környezetet kialakítani gyermekei részére, amelynek a tárgyi feltételek is nagyon fontos részei.

Itt van például egy bababolt: rengeteg módon el lehet intézni a babadolgok vásárlását: az egyik a webshopos módszer lehet, nemrég találtam a Lord Shop nevű webáruházat. Hogy miért webáruház? Hát ugyanazért, amiért egyre többen házhoz szállítanak minden félét elektronikus eszközöktől kezdve élelmiszeren át egészen pelenkákig: mert rengeteg időt spórolunk vele…

Főleg télen… Képzeljük csak el, hogyan is zajlik ez: felöltöztetni a gyereket, ne adj isten, gyerekeket, beülni az autóba (ne is beszéljünk tömegközlekedésről most…), odahajtani (minden bizonnyal a csúcsforgalomban), leparkolni (ha van parkoló, akkor ez egyszerű), bemenni, levenni a meleg ruhákat magunkról és a többiekről, körbe menni, választani, olyasmikkel rakni tele a bevásárló kocsinkat, amire semmi szükségünk, de egy ügyes marketinges mégis úgy pozícionálja, hogy a pénztárcánk rovására menjen, várni a kasszánál, fizetni, ki az autóhoz, de előtte még mindenkit ismét melegen felöltöztetni, ismét beülni, esetleges csúcsforgalom (főleg, ha a kijárási tilalom kezdetéhez közelítünk időben…), majd hazaérve, itt jön a bónusz: parkolóhelyet keresni, könnyen lehet, hogy fél óráig vagy tovább, ha olyan helyen lakunk, főleg az ingyenes parkolásnak köszönhetően. Annak meg jobb, ha neki sem állunk, hogy milyen járványügyi veszélyei vannak a személyes bevásárlásnak és az esetleges oda- és hazajutásnak tömegközlekedéssel.

Ezzel szemben online? Gépet be (de akár telefont vagy tabletet is), kiválasztani a cuccokat (amelyeket ment a rendszer a Lord Shopnál!), klikk, klikk, kiválasztjuk a kiszállítás idejét és fizetünk bankkártyával. Majd nem felejtünk el otthon lenni, amikor érkeznek. Ennyi. Egyszerűbb? Meghiszem azt!

Ha a Lord Shop mellett döntünk bababoltos témában, több lehetőségünk is van hozzájutni a termékekhez. A személyes átvétel nem játszik most a Covid-19 miatt, így marad a házhoz szállítás, amelyre van egy “szokásos” módszer, amelyben a Lord Shop partnere a GLS, itt az alapdíj 790 Ft, az utánvétes fizetésnek 200 Ft-os felára van, a minimum rendelés pedig 5 rugó. Általában a rendeléstől számítva 2-3 napon belül kiérkezett így az áru, de mivel (nem véletlenül) ez az opció nagyon népszerű lett a koronavírus hazánkba érkezésétől kezdve, most érdemes úgy számítani, hogy általában késések vannak. GLS-es házhoz szállításkor fizethetünk online bankkártyával (a Barion fizetési rendszeren keresztül, ez biztonságos, jól titkosított csatorna), utalhatunk előre vagy befizethetünk bankban, átvételkor fizethetünk készpénzzel és bankkártyával is (utánvét).

Vagy, ha “jó”, vagyis megfelelő helyen lakunk, választhatjuk a Lord Shop túrajáratát (saját futárját) is. A szállítási alapdíj itt is 790 Ft, a minimális rendelési érték 5000 Ft, novemberre 8000 Ft felett ingyenes volt a kiszállítás, de a honlap nem frissített decemberre, úgyhogy érdemes lehet utánajárni vásárlás előtt, mi vonatkozik a jelenlegi hónapra, az utánvét itt is 200 Ft extra, és a járat legtöbb hétköznapon (heti ötször vagy négyszer, általában) meghatározott településekre szállít. Többek között Budapest 14 különböző kerületébe és főleg az agglomerációban (Gyál, Vecsés, Felsőpakony, Fót, Dunakeszi, Göd és még több tucat másik település is). Ha van ismerősünk, aki innen rendel, együtt is lehet várni a túrajáratot: ez akár egy kis közösségépítő “gyakorlattá” is válhat. Ebben a verzióban pedig szintén fizethetünk a már említett Barion rendszeren keresztül online, bankkártyával, emellett utalhatunk bankon keresztül vagy be tudunk fizetni, ha megspórolnánk az utalás költségét, és szívesen járunk bankfiókba, és kiszállításkor fizethetünk készpénzzel is (így, utánvétes vásárláskor, a túrajárat vezetőjénél nincs lehetőség bakkártyás fizetésre).

És ha már ennyit beszéltem a technikalitásokról és a logisztikáról, hadd mondjak néhány szót arról is, hogy mit is tudunk venni ebben a webáruházban. Említettem, hogy bababolt: kezdjük ezzel: ide tartoznak az alábbi kategóriák, amelyeket a honlap bal oldalán találunk:

  1. Bababolt, gyermekáru,
  2. Gyermek pelenka,
  3. Gyermek pelenka szettek,
  4. Nedves törlőkendők,
  5. Nedves törlőkendő szettek.

A felsorolásban egyértelmű, vagyis könnyen kitalálható milyen jellegű termékeket találunk a 2-3-4-5-ös csoportban, míg az első kategóriában közel száz, egészen pontosan 96 különböző terméket találunk. A teljesség igénye nélkül például táska csomagokat, különböző színű fiús és lányos kapucnis törölközőt, naptejet, Sudocremet, fogkeféket akár 12-es kiszerelésben is (gyerek fogkeféket persze), Thermo poharakat, baba olajat, pumpás sampont, tusfürdőt és sampont, tincsszelídítő sampont, könnymentes sampont, fürdetőt, etető kanalat, lanolinos krémet, babasampont, hintőport, folyékony szappant, előkét, Jégvarázsos kéztörlőt a kedvenc figurákkal, textilpelenkát, lanolinos baba szappant, fülpiszkálókat és kinyomós ceruzákat.

Az internetes vásárlásoknál bevált módszert követve láthatjuk az összes értékelést és kommentet minden egyes terméknél, ahol valaki vette a fáradtságot, hogy értékeljen és/vagy leírja a tapasztalatait.

De a babarészleg nem minden, ha innen kiválasztottuk a megfelelő tárgyakat, legyen az egy új fogkefe vagy egy nagy adag saját márkás bugyipelenka, nézzünk körül, mert találunk szúnyog- és kártevő riasztással kapcsolatos termékeket, felnőtt egészségügyi termékeket, seb- és ragtapaszokat, női és férfi borotvákat, kozmetikumokat, ajándék illatszereket, háztartási cikkeket, próbacsomagokat, szájmaszkokat, kész csomagokat, van elérhető gyertya, illóolaj és mécses, és olyan címkék közül is választhatunk, mint aktuális akciók, új termékek és ingyen szállításos csomagok.

Sőt, van készletkisöprés nevű kategória is, itt jelenleg 5 termék van, rájuk 20-50% közötti kedvezmény vonatkozik, és mindössze 150 – 700 Ft összegben a mieink lehetnek: LORD borotva cserefej betét 5 darabos, lány és női zoknik különböző méretekben (15-20, 30-35, 36-37, és két LORD borotvakészülék és 5 db. ajándék penge.

A ruházati kiegészítők között gyerek hátizsákot és válltáskát találunk, az ingyenes szállítású csomagok pedig 8000 és 9000 Ft közötti áron érhetők el, és a pelenkázásra fókuszálnak: 5 különböző méretű pelenkacsomag mellé jó sok törlőkendőt, mosógélkapszulát és ajándékot is kapunk, például egészségügyi betétet.

Ha pedig vásárolunk, mindenképp adjuk meg az email címünket, hogy tudjanak értesíteni a szállítás pontos dátumáról (a GLS házhoz szállítás esetén), és regisztráljunk a pontgyűjtő akcióba is: itt minden elköltött 100 Ft után egy pont üti a markunkat, vagyis a pontgyűjtő fiókunkat, és amikor legközelebb vásárolunk 6000 Ft felett a Lord Shopban, fel tudjuk használni a pontokat / forintokat.

bababolt