Ámulok azt látva, hogy tényleg mindent megoldhat az internet

Egyre kevésbé túlzás legalábbis azt mondani, hogy “mindent”. Nagyon könnyű segítséget, megoldást találni valamire, csak el kell hinni, hogy érdemes azt keresni!…

Bármire fókuszálva belefuthatunk egy tematikus blogba, vagy ami még jobb, egy valami konkrét dologra specializálódott segítő közösség, vagy alapítvány elérhetőségébe. Családon belüli erőszak – pár kattintás és lesz kihez szólni, lesz kitől segítséget kérni. Legyen bennünk hajlandóság, hogy megtaláljuk ezeket! Mert hamar meglehet a közeletekben is az opció arra, hogy értékes segítséget találjatok.

Más téma, de el akarom mesélni, mert szintén hasznos lehet, hogy nekem az egyetemi éveimet tette fantasztikusan produktívvá egy TopiWork nevű oldal. Ez egy iskolaszövetkezet, aminek küldetése felkutatni azon cégeket, akik foglalkoztatnának diákokat, akik pedig többet szeretnének megtanulni saját szakterületükről. Vagy egyszerűen csak pénzt keresnének…

Írjátok be a keresőjükbe (ha már ott vagytok az oldalon – www.topiwork.hu), hogy hol laktok/tanultok éppen, milyen szakterületen szeretnétek tapasztalatot szerezni – de vannak más paraméterek is. Szerintem diákmunka területén belül ez egy mérföldkő. Hogy már ez a hely is létezik, és nem faliújságokon vadásszuk, mit csinálhatnánk a nyáron, vagy akár szorgalmi időszakban.

Az oldal, diákmunka címszó alatt egyfajta “felhívást” intéz mind diákok, mind potenciálisan foglalkoztató cégek felé. Diákokat már megszólításában is edukál arra, hogy találjanak valamit, amiben diplomaszerzés előtt máris kipróbálhatják magukat. Használják ezeket az alkalmakat az interjúszituációkhoz való szoktatásra, a cégeket pedig tájékoztatják, hogy általuk, súlyosabb járulékfizetési kényszer nélkül találhatnak értékes munkaerőt.

Ez már egy kicsit túl is mutat a szokványos diákmunka világán. Én élnék a lehetőséggel újra, ha megint tanulásba fognék, és szerintem jól teszitek, ha ti is így cselekedtek.