Ki fog zöldülni az erőszak ellenes alapítvány épülete

A legjobb barátnőmmel már régóta szerettünk volna jótékonykodni, ezért néhány hónapja jelentkeztünk egy erőszak ellenes alapítványhoz önkéntesnek. Ez a központ olyan nőknek és gyermekeknek nyújt segítséget, akik családon belüli erőszak áldozatai lettek. Sokszor ezeknek a bántalmazott embereknek csak egy stabil helyre van szükségük. Na és persze olyan emberekre, akikben megbízhatnak. Azt már megfigyelhettük, hogy a központban dolgozó összes alkalmazott a szívét-lelkét is kiteszi azokért, akik hozzájuk fordulnak segítségért. Amivel mi hozzá tudunk járulni az ő munkájukhoz az az, hogy bevásárolunk a bentlakóknak, segítünk a takarításban és főzésben, valamint hétvégente a gyerekeknek szervezünk programokat. Számunkra ez egy olyan munka, ami bár nem jár anyagi juttatásokkal, mégis megfizetődik. Nem mellesleg egy barátságos, összetartó közösség tagjai is lehetünk általa.

Nem rég az alapítvány az egyik fő támogatójától egy nagyobb összeget kapott, amit feltétlenül energetikai korszerűsítésre akartak elkölteni. Ennek megfelelően egy napelemes rendszert szerettek volna felszerelni. Kezdetnek egy 5 kw teljesítményű napelem rendszert szerettek volna installáltatni az épület tetejére. Erről a döntésről nekünk is szóltak, csak azért, hogy fel legyünk rá készülve, és ne lepődjünk meg, ha egy-két hónap múlva egy napra kivitelezők “szállják meg” a tetőt. Engem személy szerint nagyon meglepett, hogy ennyire rövid idő alatt felszerelhető egy rendszer. Amire még roppantul kíváncsi voltam, az az 5 kw napelemes rendszer ár volt. Ekkora teljesítmény eléréséhez körülbelül 13-15 darab napelem panelre van szükség, és az ehhez megfelelő teljesítményű inverterre mellé. A tartószerkezet és a munkadíj költségével együtt az 5 kW napelemes rendszer ár 2.000.000 forint körül mozog.

Ez nem egy elhanyagolható összeg, azonban ha belegondolunk, hogy a felszerelés után ingyen termelhetjük a rendszerrel az energiát, láthatóan még így is megéri. Az 5 kw teljesítményű rendszer pedig a jövőben bővíthető is lenne, így viszont érdemes nagyobb teljesítményű invertert választani, ami elbírja a nagyobb rendszer is, hogy ne kelljen újat venni. Éppen a központnál voltam én is, amikor a kivitelezők eljöttek elvégezni az ingyenes helyszíni felmérést. Már akkor feltűnt, hogy ezek az emberek aztán értenek a munkájukhoz! Körültekintően megvizsgáltak mindent: a fogyasztást, a tető szerkezetét, felmérték az árnyékoló tényezőket, és a tájolást. Ők felhívták a figyelmet arra, hogy egy nagyobb rendszer is telepíthető lenne, de a jelenlegi anyagi keret csak az 5 kw-os rendszer felszerelésére nyújt lehetőséget. De még egy ekkora rendszer is képes tízezer forintokat is megspórolni havonta. Ezért szokás azt mondani, hogy a napelemes rendszer egy hosszútávon megtérülő befektetés.

Hamarosan minden szükséges dokumentum meglesz a rajthoz, már a telepítés napja is ki lett tűzve. Kíváncsian várom már. Személy szerint örülök neki, hogy egy olyan alapítványnál dolgozhatok, ami nem csak sérült és bántalmazott emberekről, hanem a környezetről is gondoskodik. A napenergia használatával ugyanis a környezetünket is óvhatjuk, hiszen csökkentjük a karbonkibocsátásunkat. Remélem egy nap az alapítvány épületében még az elektromos fűtést is sikerül majd bevezetni.