Környezetvédelemmel gyermekeink jövőjéért, hogyan segít a napelem?

Környezet és társadalmunk

Rengeteget hallani a globális felmelegedésről, a sarkköri jéghegyek olvadásáról és az ebből eredő problémákról. A témáról mindig egy gimnáziumi környezetóra jut eszembe, mikor Anna barátnőm azt mondta, ő nem szeretne erre a világra gyereket szülni, mert milyen jövő elé néz majd. Anna még kiskorában bántalmazó családból lett kiemelve, ezért árvaházban nőtt fel. Sok megpróbáltatáson ment keresztül, ezért persze ez is rátette a bélyegét a gondolkodására, de úgy gondolom van igazságalapja a mondatnak, viszont abban is hiszek, hogy tudunk tenni a jövőnkért és odafigyeléssel, nem ennyire reménytelen a helyzet.

Az ökológiai lábnyomunk csökkentése nagyon fontos szempont a mai világban. Sokszor halljuk, hogy kis lépesekkel is sokat tehetünk, ami valóban igaz. Magánszemélyként is fontos az erőforrás menedzselés, amihez elengedhetetlen, a szelektív hulladékgyűjtés, a műanyagmentes életre való váltás, de nagyobb léptekben is tehetünk a természetért. Az egyik ilyen, egyre népszerűbb lehetőség a napelemes rendszerek telepítése az otthonunkba, amelyeket különböző napenergiát támogató pályázatok keretein belül tehetünk meg. A napelemes rendszerek a a beérkező fényt alakítják át árammá, amivel képesek működtetni a berendezéseinket. Ezt persze nem magamtól tudom, a napelemesrendszerek.info csapata fedte fel, miről is van szó ezeknél a rendszereknél.

Hogyan térül meg egy ilyen megújuló energiaforrás?

Ezekkel a rendszerekkel természetesen nem csak magunknak, hanem a bolygónknak is jót teszünk, de magánszemélyként nagyon fontos szempont a környezet védelme mellett a megtérülés is. Teljes megtérülésre igaz több év várakozás szükséges, de kis léptékben minden hónapban érezhető a villanyszámla csökkenése. A napelemesrendszerek.info oldalán megtudtam, hogy a napelemek már az első hónapban termelnek áramot, így egyre inkább csökkenni fog a számlánk összege, ezzel folyamatosan redukálva, majd akár teljesen lenullázva a rezsinket. A megtérülésbe persze beletartozik a teljes visszafizetődés is, de idővel az is megtörténik és utána pedig csak a pozitív hatásait fogjuk a napelemeknek tapasztalni.

Hogyan is kezdjünk neki?

A napelem telepítés egy költséges beruházásnak tűnik, de alapos megtervezéssel ez is remek és valóban hasznos befektetés. A keresgélést a napelemesrendszerek.info csapatánál érdemes kezdeni. Itt olvastam először arról, hogy az MFB egy napenergia pályázat keretein belül lehetőséget kínál azoknak, akik ezt az alternatívát választanák, de nincs meg a teljes keretük a belevágáshoz. Számukra hozták létre a napelemes rendszer pályázatot, amely tulajdonképpen egy kamatmentes hitel konstrukció magánszemélyeknek. Az igényléshez meg kell felelni pár alapvető feltételnek és szükséges egy minimális tőke is, de nem teljesíthetetlenek az elvárások. A napelemesrendszerek.info csapata nagy segítség mindenben, ugyanis a pályázat leírásától egészen a megtérülésig segítenek minden egyes lépést elmagyarázni nekünk. Házunk teljes energetikai felmérésével kikalkulálják mekkora teljesítményű napelemre lesz szükségünk, így nem fogunk feleslegesen egy nagyobb, drágább energiaforrást választani és fizetni. Ezek mellett pedig el is magyarázzák nekünk hogyan fog ez a rendszer működni, mik az előnyei és hozzá is látnak a kivitelezéshez. Minden kérdésedre válaszolni fognak, ezt garantálhatom.