Mozgással az erőszak ellen

Jól tudjátok már, hogy számomra mennyire fájó, ha erőszakot látok valahol. Azonban azt olvastam valahol, hogy a mozgás egyfajta gyógyírt jelenthet erre a problémára. Ha az erőszakra hajlamos ember rendszeresen sportol, akkor egyrészt fokozatosan kiegyensúlyozottabbá válik, másrészt mozgás közben levezeti a felesleges energiáit. Így nyugodtabb lehet, amikor felmerül valamilyen probléma és már erőszak nélkül tud rá reagálni.

Ha már mozgás, akkor motiváló lehet, ha mérni tudjuk a saját teljesítményünket. Segít a kezdeti lendületünk fenntartásában, ha látjuk és számokban is ki tudjuk fejezni a folyamatos fejlődésünket. Így karácsony táján emiatt arra gondoltam, hogy utána nézek, milyen fitnesz óra árak vannak a magyar piacon.

fitnesz óra árak

Úgy látom, hogy egy egyszerűbb aktivitás mérőt már 5 000 Ft alatt is be tudunk szerezni, míg egy extrább óra ára meghaladhatja a 250 000 forintot is. Eleve rengeteg gyártó terméke közül tudunk választani a népszerűektől és széles körben elterjedtektől egészen az ismeretlenekig. Emellett a fenti weboldalon például többféle tulajdonság alapján is meg tudjuk szűrni a kínálatot.

Ha sokat kirándulunk, akkor jól jöhet a beépített iránytű, sőt akár a GPS is. Ha szeretünk úszni, vagy netán búvárkodni, akkor nem árt, ha vízállót választunk. Sokak számára az is fontos, hogy rá tudják csatlakoztatni a mobil telefonjukra, ezért érdemes azzal megegyező operációs rendszerű eszközt választani.

Emellett rengeteg féle szenzorral elérhetők ezek az órák, a vásárló aktuális igényeinek megfelelően. Ami nekem nagyon tetszik, az a hőmérséklet mérő, mert számomra nagyon fontos, hogy mindig az időjárásnak megfelelően öltözzek fel, vagy hogy kellő mértékben pótoljam a folyadékot például sportolás után. Egy bizonyos kor felett hasznos tulajdonság lehet a beépített vérnyomásmérő, így könnyebben monitorozható, hogy megfelelő életmódot folytatunk-e. A pulzusmérőt a sportolóknak ajánlom az edzés megfelelő intenzitásának beállításához, míg a sebesség- és távolság mérés például a futóknak és kerékpárosoknak lehet igazán nagy segítségére.

Tudom, hogy nem számít túl lényeges szempontnak, nekem mégis fontos a fitnesz óra árak mellett a színe is. Hiszen, ha folyamatosan viselem, akkor passzolnia kell az egyéniségemhez és a ruhatáram többségéhez is.

Hogy jobban beleássam magam a témába, ki is választottam a számomra legfőbb szempontokat: szeretném, hogy legyen benne GPS, mert nagyon könnyen eltévedek, és így új helyeken (például nyaralások alkalmával) nem igazán merek elmenni egy hosszabb futásra, mert félek, hogy nem találok vissza a szállásra. Aztán az is jó lenne, ha vízálló lenne. Na nem azért, mert olyan nagy vízi tündér lennék, hanem a hétköznapokban is jól jöhet ez a tulajdonság például mosogatás vagy zuhanyzás közben. Mivel iPhone-om van, ezért az operációs rendszert beállítottam iOS-re, hogy össze tudjam őket szinkronizálni. A szenzorok közül nekem a pulzusmérő, a távolságmérő, a sebességérzékelő és a szívritmus meg a vérnyomásmérők a legfontosabbak. Ha ezek mind meglennének egy fitnesz órában, akkor egyszerre tudnám sportolásra és az egészségem monitorozására is használni az új készülékemet.

Ezeknek a kritériumoknak 17 termék is megfelelt a fent mutatott BestMarkt portálon. Ezek után nem volt más hátra, mint hogy kiválasszam a számomra legtetszetősebb kinézetű terméket. Mivel szerettem volna egy univerzális, nem teljesen sportos órát, illetve a költség keretem sem végtelen, a Honor Magic Watch 2-re esett a választásom, méghozzá barna színben.

Rákattintva még több részletet tudhattam meg, amiktől teljesen elámultam. Azt írják, hogy akár 14 napig bírja feltöltés nélkül. Hű, ez a mai világban elég ritka kincsnek számít. Rozsdamentes acélból van, így egészen jól bírja a mindennapos strapát. A kijelzője folyamatosan aktív, amit nagyon jól fogok tudni használni a futóversenyek közben. Különösen tetszik, hogy a rátöltött fotók segítségével személyre szabható az óra lapja. Továbbá képes hangalapú fitnesz módra, és a megfelelő pihenés elősegítésére légzés-segítő alkalmazás is van rajta. Most látom csak, hogy 13 beépített futó edzést találok rajta a kezdőtől a tapasztalt szintig, így akár a karácsonyi zabálás utáni újrakezdésről, akár a nyári top formáról van szó, jó edzőtársam lesz majd. Ezeken túl rögzíthetem és elemezhetem segítségével az alvásminőségemet is.

Egyszóval szuper funkciói vannak, jól néz ki és most elég jelentősen le is van akciózva. A BestMarkt oldalán tudok bankkártyával fizetni, sőt még akár áruhitelre is megkaphatom az új fitnesz órámat. Át tudom venni személyesen is, vagy kb. 2 munkanap alatt kiszállítják nekem otthonra, vagy egy csomagpontra. Ezek mellett van rá egy év garancia is, ami megnyugtató egy számomra nagyobb beruházást jelentő eszköz esetében.

Hmm, most azon gondolkozom, hogy kinézek egy fitnesz órát a páromnak is, jó lenne karácsonyi ajándéknak! Lássuk csak. Neki Androidos telefonja van, az biztos. Nagyon szeret úszni, így mindenképp vízálló fitnesz órára lenne szüksége, úszás funkcióval. Sajnos alvás problémákkal is küzd, így a funkciók között hasznos lenne az alvás figyelés is. Hetente néhány alkalommal konditeremben, vagy jelenleg a vírus alatt itthon edz, így jól jönne a beépített erősítő beltéri edzés mód.

Rövid keresgélés után a Garmin Swim aktivitásmérőt néztem ki neki. Bár le van árazva, de így is az a kategória, hogy meg fogom kérni a szüleit és a tesóját, hogy szálljanak be az ajándékba. Medencés és nyílt vízi úszásra is alkalmas, így nem csak a hétköznapokon, hanem a nyaralás alkalmával is hasznát fogja venni az új eszköznek. Úszás közben méri a pulzust, nézi az úszás hatékonyságot, azaz a távolságot, tempót, csapásszámot és még a csapás fajtáját is. Ezen kívül GPS segítségével pályaelemzést is tud készíteni.

Azt javasolják, hogy a felhasználója egész nap 0-24 órában viselje, így komplett rálátást kaphat az egészségére is. Látni fogja az alvási és stresszel kapcsolatos adatokat, a szívritmust és a pulzust is. Ráadásul nem csak úszásra, hanem futás vagy kerékpározás mérésére is használható. Azt hiszem, hogy ezt olyan embereknek fejleszthették ki, mint a párom, mert ő sem bír egy helyben maradni, többféle sportágat is űz egyszerre. A légzési tréning funkciónak is örülök, mert segíthet neki az alvás minőség javításában és így közvetve a stressz csökkentésében is. Ha úgy vesszük, ez nekem is ajándék lesz, mert kapok egy kiegyensúlyozottabb, pihentebb és ezáltal nyugodtabb pasit. Illetve azt még nem is említettem (lehet, hogy alapvető, de az is lehet, hogy már újra extrának számít), természetesen karóra funkcióval is rendelkezik ez a kis mindent tudó készülék.

Azt hiszem jól beleástam magam a fitnesz órák típusaiba és áraiba. Most már a kollégáimmal is lesz közös témám, na meg az sem utolsó szempont, hogy közben a tökéletes karácsonyi ajándékot is megtaláltam a páromnak. Magamnak is biztosan megrendelem a kiszemelt típust, jó motiváció lesz az új évben, hogy tovább javítsam a futás teljesítményemet!