Új barátra leltem a gyerekotthonban, ahol önkénteskedem

Nagyon szerencsésnek érzem magamat, hogy egy szerető, gondoskodó családból jöhetek. A szüleim mindig mindenben mellettem álltak és támogattak. Kisgyerekként sem emeltek rám kezet, és nem kellett attól tartanom, hogy ha rosszalkodok, akkor annak verés lesz a vége. Sajnos nem mindenki mondhatja ezt el a gyerekkoráról. Az egyik barátom az általános iskolában például gyakorta jött a suliba kék, zöld foltokkal borítva, és sajnos nyilvánvaló volt, hogy nem csak az udvaron esett el játék közben. Negyedik osztályos korunkban pedig a szülei kiíratták az iskolánkból, ami után többet már nem hallottam felőle. Akkor, gyerekként még nem nagyon fogtam fel, hogy mi történik vele, de így utólag bűntudatom van amiatt, hogy sehogy sem tudtam neki segíteni.

Az ehhez hasonló élmények motiváltak arra, hogy egy gyerekotthonban kezdjek el önkénteskedni. Az otthonban rendezetlen családi hátterű, otthonról elszökött gyerekek élnek. Elsőre nagyon nehéz volt, mivel szívet szorongató volt hallani egy-egy gyerek háttér történetét. Van egy kisfiú az otthonban, aki rendszeresen a földön alszik, hiába van a szobában ágy, mivel otthon ő ezt szokta meg. Az önkéntesek között vannak, akik maguk is rossz körülmények között nőttek fel, mint például Emese is. Amint tudott, elköltözött otthonról, és a gimnázium óta teljesen a saját lábán áll. 20 évesen pedig megtalálta élete szerelmét, akivel azóta együtt laknak a saját tulajdonú házukban.

Emesével már az első héten összebarátkoztam, gyakran szoktunk találkozni a gyerekotthonon kívül is. Az előző hétvégén is találkoztunk. Először volt alkalmam meglátogatni őt az otthonukban. Nagyon meglepődtem, mert nem számítottam rá, hogy egy ekkora kertes házban laknak. A házra hamarosan pedig még napelem rendszert is fognak telepíteni, mint azt Emese nagy örömmel mesélte. Mivel a ház felújítása és átalakítása szinte az összes megtakarításukat elvitte, egy ideje már gyűjtögetnek a napelemekre, és napelemes pályázatok segítségével támogatást is fel tudtak venni.

Arról tudtam, hogy vállalkozások számára elérhetőek voltak állami napelemes pályázatok, de nem volt tudomásom róla, hogy lakossági pályázatok is léteznek. Emese elmagyarázta, hogy a támogatás, amit kaptak, valójában egy hitel. Természetes személyek számára ugyanis még nincsen elérhető vissza nem térítendő állami napelem támogatás. Az MFB viszont olyan 0%-os hitelt kínált, melyhez kezelési költséget, előtörlesztési díjat, és rendelkezésre tartási díjat sem számoltak fel. A futamidő is elég hosszú, pontosan 20 év. A családi házak esetében felvehető hitelösszeg minimum 500 000 forint, a maximum összeg pedig 10 000 000 forint. Ilyen kedvező feltételek mellett nem csodálom, hogy ők is úgy döntöttek, hitelt vesznek fel.

Az így felvett összeget azonban csak energetikai korszerűsítésre lehet felhasználni. Emese és a párja azt tervezik, hogy a házukat teljesen karbonsemlegessé teszik. Ennek érdekében szeretnének elektromos fűtésre váltani, és a fűtés működtetéséhez szükséges áramot a saját napelem rendszerükkel szeretnék előállítani. Az elektromos fűtés miatt azonban nagyobb rendszerre lesz szükségük, ami drágább is, ezért kellett felvegyék a hitelt. Szerencsére a házuk rendelkezik a kellő tetőfelülettel ahhoz, hogy több napelemet is telepíthessenek rá. Sőt, a későbbiekben talán még bővíteni is tudják majd a rendszert.

Ilyen napelemes pályázatok pedig vállalkozások számára is meghirdetésre kerültek, és nem is csoda, hogy rövid időn belül még túljelentkezés is volt rájuk. Sokan belátják ugyanis, hogy mennyivel jobban megéri megújuló energiaforrásokat használni a fosszilis energiaforrásokkal szemben. Emeséék már az összes papírt beszerezték a telepítéshez, és az előzetes felmérés is lezajlott már. A legközelebbi látogatásomkor talán már a saját szememmel is megcsodálhatom a napelemes rendszerüket.